fbpx

Blog

Technics SL1200/SL1210

Technics SL1200 (argintiu) și SL1210 (negru) este platanul necontestat al industriei de DJ, chiar dacă primul model a fost creat pentru scop Hi-Fi. Urmașul său, Technics SL1200 MK2 a fost adaptat de la bun început de DJ-i de hip-hop, datorită punctului său forte, motorul puternic direct-drive. 


Este o adevărată capodoperă japoneză, chiar și în zilele de azi, DJ-ii folosesc modele MK2 din anii ’80, care funcționează fără cea mai mică problemă. Cu toate că era digitală (în frunte cu CDJ-urile de la Pioneer) a reușit să-l detroneze din pupitrele de DJ, chiar și în zilele de azi se regăsesc la majoritatea festivalurilor și cluburilor prestigioase.

Ca faptă, chiar unii dintre cele mai mari nume din industrie, precum Sven Väth refuză să pună muzică de pe orice alt instrument. Motivul său este cât se poate de simplu: “Iubesc cum miroase!”

Cu toate că playerele digitale oferă nenumărate funcții conveniente pentru utilizatori (sync, cue, loop, etc.), nimic și CHIAR NIMIC în lume nu are farmecul și “appeal”-ul fizic al vinilului și al acestui platan legendar. Să mixezi de pe vinil este la fel de răsplătitor ca și orice alt instrument de muzică, precum o chitară sau un saxofon. Stăpânirea controlului asupra cue-ing, pitch fader, mișcarea și forța platanului, alunecarea vinilului pe slipmat și nenumăratele greșeli pe care le poți omite, te pot antrena să fii foarte atent și concentrat în pupitru, chiar dacă preferi instrumentele digitale.


Noi nu credem că un DJ nu este “artist adevărat” dacă nu știe să mixeze de pe vinil și folosește doar playere/controllere digitale (chiar cu butonul SYNC aprins), fiecare DJ are modul său preferat de a da sunet creativității sale, însă dacă nu ai încercat niciodată, îți recomandăm să găsești măcar odată pe lună o modalitate să pui muzică de pe vinil. Îți promitem că de fie care dată vei avea o experiență nouă și te va ajuta foarte mult să fii rapid în corectarea erorilor (pe care le poți omite chiar și cu playere digitale) și să fii cu capul în pupitru.

Technics SL1210 SL1200 MK2 MK5

Written By: M G