fbpx

Blog

Technics SL-1200 / SL-1210 MK7 – testul timpului – Rezistă la fel de bine ca MK2?

După o lungă și tristă perioadă în care nu s-au găsit pe piață platane Technics pentru DJ (deoarece modelele Grand Class sunt destinate mai mult utilizatorilor Hi Fi), Technics SL-1210 MK7 a fost în sfârșit lansată în 2019, iar doi ani mai târziu, în 2021, a apărut versiunea argintie, SL-1200 MK7, cu exact aceleași componente.

Așa cum am discutat deja într-unul dintre articolele noastre anterioare despre principalele diferențe dintre MK7 și modelele anterioare, există atât de multe dezbateri pe internet dacă este o alegere bună sau este mai bine să vă alegeți cu un Technics old-school la mâna a doua. Am dori să vă împărtășim câteva dintre gândurile noastre pe această temă, deoarece folosim MK7 de mult timp și am primit, de asemenea, o mulțime de feedback de la clienții noștri.

“Cumpărați un MK2 la mâna a doua, deoarece cel mai probabil va dura zeci de ani…” – propoziția care apare sub o formă sau alta pe majoritatea forumurilor și grupurilor de Facebook. Noi considerăm că o astfel de afirmație nu este corectă și chiar ridică mai multe întrebări.

Unde și în ce condiții ar rezista zeci de ani?

Technics SL-1200 MK2

Într-o sufragerie acoperit cu capacul de protecție 363 de zile din 365? Sau într-un club unde transpirația, apa și, bineînțeles, băuturile zaharoase și alcoolice ar putea fi vărsate în mod repetat pe el? Va rezista zeci de ani fără nicio intervenție de service sau va rezista zeci de ani cu o întreținere regulată? În ce stare putem obține un MK2 la mâna a doua și ce putem ști cu adevărat despre istoria sa? Cum poți verifica dacă a fost utilizat în celebrul studio de nefumători, poate doar de câteva ori pe an, sau dacă are placa frontală originială Technics? Cum vei ști, atunci când cumperi de pe OLX, Ebay sau Marketplace, că toate componentele interne sunt originale și că sunt în stare perfectă, fără probleme de contact care pot apărea în timp?

Să nu ne înțelegi greșit, iubim modelul old-school MK2 și următoarele generații de Technics, – înainte de MK7 și am petrecut zeci de ani de DJ-ing / mixând pe ele și: DA, sunt FOARTE fiabile. Dar dacă am fi fost în punctul de a cumpăra o pereche de platane pentru DJ-ing, cu MK7 disponibil, probabil că ne-am gândi de două ori înainte de a ne grăbi să luăm un MK2 la mâna a doua.

Chiar dacă reușești să faci rost de un Technics second-hand în stare “Mint” sau “Near Mint”, sunt șanse ca, indiferent cât de fiabil pare să fie, la un moment dat o să aibă nevoie de cel puțin o mică revizie/intervenție, cum ar fi calibrarea pitch faderului sau unele probleme de contact care apar de obicei la cablurile RCA și uneori la cablajul brațului.

Nu numai că nu există o lipsă de tehnicieni calificați care să rezolve problema, dar chiar dacă cineva este disponibil, de obicei nu vei primi niciun fel de garanție pentru reparații. În multe cazuri, va trebui să îți cauți singur piesele de schimb, iar în unele cazuri s-ar putea să trebuiască să aștepți luni de zile pentru a le primi. Așadar, dacă te decizi să cumperi un Technics old school, asigură-te că există un service de încredere în apropiere.

Nu uita că, dacă achiziționezi un MK2 sau MK3 și intenționezi să lucrezi ca DJ cu el, nu este o idee rea să îl duci mai întâi la service, pentru a elimina clicul enervant de la 0%, deoarece aceasta nu este o funcție de DJ și este foarte frustrant să mixezi în jurul zonei de 0%, deoarece vă poate bloca în mod constant tempo-ul la 0%, iar la eliberare, va sări de obicei undeva în jurul valorii de +/- 0,5%, în loc să se deplaseze ușor spre 0,1%, ceea ce poate duce la o potrivire inexactă a ritmului.

Au existat cu siguranță unele nemulțumiri cu privire la MK7 imediat după lansarea sa și da, multe dintre aceste afirmații, cum că ar fi mai puțin robustă la construcție, componentele interne sunt diferite și are o rezistență mai scăzută la feedback – sunt adevărate.

Gândește-te înainte să decizi, dacă ai sau nu nevoie de calitățile menționate mai sus. Gândește-te de câte ori vei duce platanul tău la un eveniment cu sistem de sunet dedimensiuni mari, iar dacă răspunsul este: defapt ai nevoie de el mai mult pentru acasă, de ce te-ar deranja caracteristicile acestea? Nu există nici un beneficiu real al unei carcase robuste într-un mediu cum ar fi studioul de acasă.

În afara specificațiilor tehnice, avantajul real al achiziționării unei MK7 constă in faptul că este un platan nou, cu garanție, iar piesele de schimb sunt disponibile la centrul de service local. Dacă am avut modele defecte returnate? Am avut și în general au fost reparate în mai puțin de două săptămâni, fără nici un cost suplimentar pentru cumpărător, fiind în garanție.

Folosind o pereche de MK7 de aproape trei ani, putem spune cu sinceritate că mixajul și beatmatching-ul sunt de vis. De multe ori constatăm că nu este necesară nici măcar o mică ajustare după sincronizarea pieselor deoarece beaturile rămân unul pe celălalt mai mult de un minut. Chiar și după doi ani, pitch faderul și stabilitatea rotației sunt la fel ca după unboxing.

Am putea să continuăm să discutăm despre componentele interne, dar pentru noi scopul DJing-ului cu viniluri este să îmbinăm piese, iar pentru acest scop, MK7 este cel mai bun platan ce am folosit vreodată.

Este enervant pitch faderul digital? Nu neaparat. De obicei realizăm beat match-ul în câteva secunde și în mult mai puțin timp în comparație cu MK2. Cu pitch faderul digital se poate obișnui, indiferent dacă mixezi cu viniluri normale sau cu viniluri timecode.

În cazul în care vor fi duse într-un club unde sunetul este mai tare și feedback-ul poate fi o problemă, este o idee bună să pui izolație sub el.

Piesele mecanice sunt mai slabe și calitatea generală a construcției sale ar fi și mai slabă? 

Butoanele au fost criticate după lansarea MK7 și cu siguranță nu se simt la fel de bune, la fel target light-ul nu iese atât de lin ca la MK2, dar nu prezintă urme de folosință nici după 2 ani – deoarece majoritatea DJ-ilor de vinyl nu se vor abuza de ele. Ele nu sunt ca butoanele CUE și PLAY pe CDJ-uri, care sunt apăsate în medie de 10 ori înainte de a reda o piesă. 

Majoritatea DJ-ilor nu vor închide target light-ul după o sesiune, butoanele RPM sunt atinse doar ocazional, iar butonul de Start/Stop este apăsată doar de câteva ori pe durata unei sesiuni.

Brațul (tone-arm) funcționează perfect, nu prea am avut probleme cu sărituri, iar dacă totuși am întâmpinat o problemă, a fost din cauza unui vinyl/disc murdar, așa că la fel ca la orice alt platan, este o idee bună să ne păstrăm discurile/vinylurile curate.

Deoarece mutăm în mod constant lucrurile în studioul nostru pe măsura ce apar noi echipamente care ajung și pleacă de la noi, trebuia să mutăm de multe ori MK7-ul nostru și ni se pare superb că toate cablurile sunt detașabile. În acest fel ne este mult mai ușor să manipulăm platanele, mai ales dacă sunt transportate în flightcase-uri și nu trebuie să avem grija că am putea deteriora cablurile prin inghesuirea lor în interiorul cutiilor.

Concluzie

Cu un istoric de fabricare a platanelor super robuste și fiabile și a echipamentelor Hi-Fi premium în general, nu există nici o îndoială că așteptările sunt mai mărețe de câte ori vine vorba despre brandul Technics. MK7 este oarecum o oaie neagră în familia SL1200/1210 din cauza calității de izolare și construcția sa generală. 

Cu toate acestea, dacă vrem să fim realiști, este foarte puțin probabil că o să mai vedem vreodată platane ca și MK2-MK6 la acest preț.

Dintr-un punct de vedere pragmatic, credem că timpul petrecut pentru a plânge despre calitatea construcției, ar trebui mai degrabă petrecut pentru a mixa. Da, MK7 are câteva defecte minore, dar ar fi acestea motive întemeiate pentru a nu cumpăra acest platan? 

Probabil, în situația în care ești proprietarul unui club, promoter, sau ai o companie de închiriere de echipamente de DJ, iar platanul va fi transportat mereu și folosit în medii foarte zgomotoase. În aceste cazuri vei face bani cu platanul cumpărat, deci ar fi justificat investiția într-un SL1200/SL1210 GR (doar să nu uiți să schimbi picioarele cu un alt set care nu se clatină).

Cu toate acestea, atâta timp cât îți petreci timpul acasă și duci platanul ocazional la evenimente cu nu mai mult de câteva sute de persoane, credem că nu există niciun motiv special pentru a nu alege MK7. Este un pick-up premium, cu un pitch fader super-precis și cu o rotație foarte stabilă a platanului (care sunt cele mai importante caracteristici de care un DJ are nevoie pentru mixaj), iar după ce le folosim de ceva timp, credem că depășesc Technics-urile old school în ceea ce privește precizia. Ne place la nebunie cât de impecabile sunt tranzițiile atunci când mixăm două piese, iar motorul cu cuplu de 1.8 kgf/cf (ușor mai mare decât la MK2) este perfect potrivit și pentru scratching.

Având în vedere acest lucru și faptul că este acoperit de o garanție de 2 ani, credem că alegerea MK7 în locul unui MK2-MK6 utilizat este o opțiune mai înțeleaptă în prezent. Oricât de bune ar fi modelele vechi, nici acestea nu întineresc, iar în timp, dacă ar avea probleme, repararea lor va deveni o provocare tot mai dificilă. Putem spune cu încredere că, deși nu va mulțumi pe toată lumea, nouă ne place să mixăm pe MK7, iar acesta este un pick-up care răspunde nevoilor majorității DJ-ilor din ziua de azi, iar clienții noștri pot confirma acest lucru.

Written By: M G

No Comments

Leave a Reply