fbpx

Blog

Funktion One – Geamul mereu curat

Când mergem la club sau la festival, cel mai important lucru care ne interesează (pe lângă reputația gazdei) este line-upul.

Funktion One în Space Ibiza

Pe lângă artiștii invitați uneori mai vedem un nume pe flyer care ne entuziasmează cel puțin la fel de mult ca și headlinerii și anume, Funktion One.

Sonorizarea este un subiect foarte delicat. Când nu este făcută bine, nimeni nu știe exact ce se întâmplă și de ce ne sângerează urechii. Comentariul cel mai frecvent: “era prea mult zgomot” este de cele mai multe ori și motivul pentru care oamenii pleacă acasă cu 25 minute după intrarea headlinerului.

Un termen mai științific pentru zgomotul respectiv ar fi distorsiunea, care nu este suportată de urechile umane. Imaginează concertul de la zilele orașului/satului tău, unde chiar dacă te interesează artistul de pe scenă, sistemul din urechile tale se simte ca și cum ar fi distrus de o drujbă și abia după o oră (în mod inconștient) trebuie să îți cauți un refugiu la un cort de bere, departe de scenă, până urechea îți revine un pic.

Viața ar fi foarte simplă dacă sonorizarea perfectă, s-ar rezuma doar la niște difuzoare bune. Sunt foarte mulți factori de luat în considerare, de la instrumentele în sine care produc sunet, până la calitățile acustice ale încăperii. 

Producătorul englez de boxe Funktion One, a avut întotdeauna o abordare holistică în ceea ce privește sunetul clar. Tony Andrews, geniul companiei spune că percepția unei sunete clare este

“…ca și cum am încerca să vedem un peisaj printr-o serie de geamuri. Ajunge un singur geam murdar și claritatea imaginii este complet stricată.”

La fel se întâmplă și în audio. Ajunge doar un fișier audio de proastă calitate (da, vorbim despre orice mp3…), un card de sunet inadecvat, un DJ care împinge semnalul în roșu, un difuzor poziționat incorect și distorsiunea insuportabilă este creată.

În schimb, când totul este perfect, Funktion One este o oglindă imaculată a sentimentului trăit de trupă sau de DJ.

Este chiar atât de clar, încât poți să ții o conversație mai lungă în mijlocul clubului, unde în același timp te lovesc mii de wați. Funktion One folosește membrane din hârtie, filosofia fiind că acesta este un material organic, mai apropiat de natură. Andrews spune că și ei au realizat că difuzoarele lor au o estetică captivantă, dar nu din cauza aspectului vizual au ajuns la acest design, ci chiar invers: așa trebuie făcute ca să aibă efect în producerea sunetului clar. Dacă examinăm orice obiect, care are un rol natural, de exemplu aripa a unei pasăre, sau înotătoarea unei pește, funcțiunea pe care trebuie să o îndeplinească formează o estetică detaliată și interesantă.

Funktion One a avut întotdeauna o abordare diferită față de fabricarea difuzoarelor și Tony Andrews nu se oprește nici după 70 ani în căutarea sunetului perfect, deși este extrem de aproape de acest lucru. La orice eveniment unde te vei întâlni cu sonorizare Funktion One este aproape sigur că vei avea o experiență sonică memorabilă. Acesta va fi geamul care va fi mereu curat.

Written By: M G