fbpx

Blog

Cele 5 accesorii esențiale de platane pentru DJ-uri

Te-ai hotărât să cumperi primul tău platan – dar cum am discutat pe scurt în articolul anterior despre platane, dacă intrii în spinning, va trebui să depui un efort suplimentar pentru a îți păstra muzica organizată, discurile în stare bună și platanele corect configurate. De asemenea este posibil să ai nevoie de instrumente suplimentare pentru a îți păstra și acele curate. Din fericire toate acestea se pot rezolva în 5 pași simpli și ieftini!

Depozitarea și accesibilitatea

De îndată ce îți cumperi discuri, va trebui să găsești un loc accesibil pentru ele ori de câte ori vei dori să le asculți. Acest lucru poate și se pare evident, dar dacă nu ai un loc potrivit pentru ele și trebuie să le cauți mereu – acest lucru poate să îți omoare vibe-ul de a mixa. Există o mulțime de cutii de vinil de dimensiuni standard în diferite culori care ajută la depozitarea lor curată și la îndemână. Seria ZOMO VS- Box permite să răsfoiești cu ușurință discurile preferate și să îti depozitezi întreaga colecție.

În timpul instalării platanului va trebui să îți verifici dacă platanul este în poziție dreaptă pentru ca acul să ruleze fără probleme în centrul canalelor. Poți face acest lucru cu o nivelă, concepută pentru nivelarea platanului și a brațului. În cazul în care dorești un plus de izolare între platan și pupitrul tău, poți monta niște picioare din cauciuc, însă vei avea nevoie de acest lucru doar dacă sunt vibrații excesive provenite de la un subwoofer sau dacă subwooferul este plasat prea aproape de platan, deci probabil că nu este o necesitate pentru aplicațiile de acasă, dar poate fi de ajutor dacă mixezi la petreceri.

Curățare

După ce ai verificat depozitarea și instalarea corectă, următorul lucru de pe listă ar terbui să fie curățenia. Oricât de incomod ar fi, discurile de vinil necesită atenția ta, deoarece chiar și o canitate mică de praf sau murdărie poate produce sunete nedorite. Ar trebui să te obișnuiești din timp să îți păstrezi discurile curate, pentru că imediat ce începi să ai gig-uri, s-ar putea să afli că un singur disc murdar poate face ca publicul tău să fugă în cel mai scurt timp din cauza sunetului îngrozitor pe care îl produce dacă lași acul să acumuleze praf și să-l împingă prin canaluri.

Curățarea discurilor se poate face în mai multe feluri, dar cel mai esențial ar fi folosirea unei perii de vinil antistatică din fibră de carbon, care este un instrument ieftin și foarte eficient pentru a îndepărta rapid praful de pe disc, fără a-l zgâria sau deteriora. Ar trebui să o folosești de ficare dată când dorești să pui un disc pe platan, doarece indiferent de cât de protejate sunt în huse, în mod inevitabil o mică cantitate de praf se va depune pe ele.

Din fericire, întregul proces este o chestie de secunde, dar trebuie să știi și cum să folosești corect peria.

În cazul în care dorești să cureți și acul, ai mare grijă să nu deteriorezi acul și suportul (cantilever) și nu îți recomandăm să folosești lichide de curățare al acului, deoarece acestea pot deteriora componentele interne ale dozei.

În timp ce o perie poate fi suficientă în majoritatea cazurilor, DJ-ii uneori ating suprafața discului, iar umezeala mâinilor noastre face ca unele murdării și resturi să se lipească de vinil sau uneori mici particule pot intra în canaluri, ceea ce pot provoca pocnituri. Nu este motiv de îngrijorare, acestea pot suporta o cantitate destul de mare de murdărie, dar în momentul în care observi că discul tău pocnește în timpul playback-ului, este destul de probabil că are un exces de murdărie pe canale sau poate este chiar deteriorată.

În cazul în care este vorba doar de murdărie, poți rezolva cu o cârpă din microfibră și un lichid de curățare, iar în cazul în care dorești o curățare completă, în profunzime, cu o mașină de curățare adecvată pentru a îți intineri complet discul.

Rulare lină

O rulare netedă este, de asemenea un factor care poate declanșa un sunet dezechilibrat. Prin sunet dezechilibrat înțelegem faptul că acul poate să deruleze în mod constant din centrul canalului din cauza neregulilor de rotație ce duce la o ușoară distorsiune. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive: discuri deformate, discuri ușoare, un echilibru necorespunzător al brațului, configurarea necorespunzătoare a dozei și acului, un slipmat alunecos, etc. Poți corecta cu ușurință acest lucru adăugând o greutate suplimentară pe vinil, cu un stabilizator adecvat. Acestea nu numai ca asigură o funcționare lină și un sunet mai echilibrat dar sunt și foarte elegante și vin în diferite finisaje.

Unele discuri se pot deteriora excesiv în timp, ceea ce poate provoca, de asemenea distorisiuni și sărituri. Corectarea discurilor deformate nu se poate face fără un instrument adecvat și ar trebui să fie un proces foarte delicat, așa că te sfătuim cu căldură să nu folosești metode de amatori, cum ar fi introducerea vinilului în cuptor, numai dacă ești dispus să îți sacrifici discul dacă ceva nu merge bine (șansele sunt mari să fie așa). Există însă unelte adecvate pentru îndreptarea vinilulilor, care pot fi o investiție considerabilă, dar dacă ai o colecție uriașă de viniluri rare care au nevoie de îngrijire suplimentară sau dacă pur și simplu ești atașat de undele discuri mai vechi, acesta pot face o diferență impresionantă în ceea ce privește sunetul. ORB DF-1i A Disc Flattener și ORB DF-1i A Plus funcționează tot prin încălzirea vinilului, însă aplică temperatura perfectă și nu deteriorează discurile tale.

Slipmat-uri DJ adecvate

În cazul în care consderi că slipmats-urile producătorului de platane sunt plictisitoare, îți poți personaliza platanele cu o mare varietate de slipmaturi, cele mai multe dintre ele sunt universale și își fac treaba, dar poți găsi și unele slipmaturi specifice pentru scratching, cum ar fi Dr. Suzuki’’ Skratch Slipmats.

Depozitare adecvată în timpul transportului

Nu în ultimul rând, de îndată ce ai suficiente viniluri și încredere suficientă în abilitățile tale de DJ, ar trebui să îți cumperi o flightcase de viniluri adecvat, deoarece s-ar putea să te trezești că prinzi gig-uri mai repede decât te aștepți și nu vrei să apari cu discurile într-o pungă de Lidl, în plus vrei ca discurile să ajungă la eveniment în exact aceeași stare în care au plecat din studioul tău, fără să le zgârii sau să le deformezi. Există mai multe tipuri de genți de vinil și de huse rigide care oferă o protecție adecvată, asigură-te doar că le poti încărca cel puțin la 60-70 %, astfel încât discurile tale să nu sară dintr-o parte în alta pe durata transportului.

Mixarea cu vinil este una dintre cele mai satisfăcătoare experiențe pe care le poate avea un DJ, așa că te încurajăm să urmezi acești pași super simple pentru a te bucura la maxim de colecția ta.

Written By: M G

No Comments

Leave a Reply