Checklist-ul de care o să ai nevoie înainte de evenimente
Probabil ți s-a mai întâmplat și ție… ai apărut la gig-ul mult așteptat doar să realizezi că ai uitat ceva acasă sau în studio și nu poți face niciun show. Uneori acestea sunt chestii de care nici nu vrem să credem că ne pot scăpa, cum ar fi căștile, încărcătorul de laptop, sau stick-ul USB. Fiind mereu în grabă, exportând/analizând piesele noi în ultimul moment, se mai întâmplă totuși să ne uităm chiar de lucrurile cele mai banale.
Întocmirea unei liste de verificare înainte de evenimente este absolut crucială dacă dorești să devii DJ profesionist.
Dar cine are timp de asta…?
Să ne gândim la un alt job. De data asta, la o altă meserie, unde nu au loc decât profesioniști (încât asta este și obiectivul nostru, nu?).
Oare un pilot de aeronave va da drumul la decolare înainte să facă toată verificările necesare la bordul avionului pentru un zbor sigur? Sperăm că nu.
Dar ce legătură are DJ-ingul cu pilotajul?
Meseria de DJ are o reputație destul de proastă în zilele de azi, tocmai din cauza că mulți nici nu îndrăznesc să o trateze cu atâta seriozitate cum își tratează pilotul cursa. Noi îți recomandăm să tratezi fiecare gig de-al tău ca și cum ai fi responsabil pentru un zbor lin pentru câteva sute de pasageri, indiferent că este doar un livestream/înregistrare, o nuntă sau un gig la festivalul tău de vis.
Un checklist înainte de eveniment ar putea fi primul pas cu care poți să devii mai organizat și un ajutor foarte mare nu numai înainte de a porni la gig, dar și când ești deja acolo, încât te poți concentra la ce este mai important (setul tău!), în loc să te enervezi că din cauza unui cablu lipsă, pentru trebuie să faci un drum în plus.
Evident poți sări peste anumite obiecte din lista de mai jos, încât poate nici nu ai nevoie de ele în fluxul tău de lucru, vom nota totuși tot ce credem că este important să fii ZEN pe tot parcursul pregătirii si al evenimentului (sau cel puțin să nu îți faci grijă de lucrurile uitate).
Înainte să ne vedem de scule, ai grijă să ai de toate:
1. Obiectele esențiale non-DJ
- Chei de ușă, chei de mașină
- Portofel și cash… nu te baza pe faptul că te vei descurca din banii primiți de la organizator/promoter, de cele mai multe ori nu se acordă în avans și s-ar putea că mai trebuie să cumperi câte ceva înainte/după eveniment
- Telefon și încărcător
- Medicamente – o mică durere de cap poate strica toată petrecerea
- Mâncare și băutură – când nu mai poți de foame în timpul evenimentului, iritația ta se va resimți și în performanță. Asigură-te să ai măcar ceva de snack-uit
- Haine de schimb și prosop – de multe ori vei fi în locuri unde nu este aer condiționat sau nu este suficientă ventilație, astfel e bine să ai măcar un tricou și un prosop la îndemână
- Dopuri de ureche – sunt multe modele confortabile și luând în calcul că defectele ale auzului, cauzate de zgomot nu se mai pot repara, sunt o investiție minoră
- Ochelari de soare – pentru petreceri de zi în aer liber
- Cărți de vizită – e old fashioned, dar încă funcționează și e un mod practic să te promovezi.
- Un briceag sau alt multi-tool, dacă trebuie improvizat/tăiat ceva pe loc
2. Scule (în funcție de modul în care mixezi)
- Căști și adaptoare + căști de rezervă – se mai întâmplă că fix în mijlocul setului să întâmpini o problemă de contact cu cablul
- Microfon (dacă e cazul) + stativ
- Dacă pui muzică de pe playere:
– Stick USB + stick de backup – chiar dacă ai stick-uri de calitate, uneori mai pot apărea erori, astfel e bine să ai un backup la îndemână. Se mai întâmplă să nu meargă conexiunea LINK la vreun player și vei avea nevoie de încă o sursă pentru a pune muzică.
– În general înainte să te apuci de setul tău, e bine să verifici dacă funcționează toate playerele și conexiunile… după ce ai intrat nu mai poți blama promoterul, publicul va fi supărat pe tine dacă nu merge ceva
- Dacă pui muzică de laptop:
– Laptop
– Laptop de backup (chiar dacă nu este ultima generație de Macbook, e bine să ai un laptop de rezervă; glitch-urile sistemelor de operare pot fi imprevizibile și uneori poți rămâne blocat în liniște dacă OS-ul sau hardware-ul se dă bătut)
– Încărcător
– Prelungitor
– Stativ pentru laptop
– Hub USB
– HDD extern (dacă folosești)
– Controller + calbu de alimentare
- Dacă pui muzică de pe vinil:
– Viniluri
– Doze și ace proprii (nu vrei ca setul tău să fie judecat după calitatea proastă a dozelor și acelor)
– Vinyl Brush – nu este elegant să-ți ștergi plăcile cu tricoul
– Stabilizator de disc cu boloboc (dacă platanul este un pic înclinat deja ai setat terenul pentru sărituri nedorite ale acului, astfel un stabilizator cu boloboc este o sculă care te poate ajuta să ajustezi rapid picioarele platanului și să eviți skip-urile jenante)
– USB de urgență – oricât de purist să fii, dacă întâmpini vreo problemă cu unul dintre platanele, s-ar putea să nu mai poți continua setul tău și publicul nu te va ierta; dacă sunt totuși și playere digitale în pupitru (și de cele mai multe ori sunt), te poți scăpa ușor din orice situație neplăcută
3. PA – dacă tu te ocupi și de sonorizare
În primul rând asigură-te că este curent suficient pentru echipamentele tale; asigură-te că rețeaua este potrivită pentru amplificatoarele pe care o să le folosești, apoi:
- Boxe
- Stative
- Cabluri main
- Cabluri monitoare
- Cabluri semnal
- Lumini + cabluri DMX + controller lumini + accesorii
- Mașină de fum + gheață carbonică
- Pupitru + fațadă
- Prelungitoare și adaptoare
- Cabluri de alimentare (mai bine ai la îndemână câteva în plus)
- Prelate și cort în cazul care vei fi în aer liber și s-ar putea să te surprindă ploaia
În mod evident, checklistul de mai sus poate fi prea mult sau chiar puțin pentru nevoile tale, dar poate ai găsit anumite chestii la care nu te-ai gândit până acum.
Pe lângă acestea, dacă folosești case-uri adecvate, poți ține mereu un set de cabluri în geanta fiecărui echipament și te poți organiza mai eficient.
Găsește mai multe aici: https://www.recordcase.de – probabil cel mai mare stoc de flightcase-uri din Europa.
No Comments